Schade is het gevolg van het optreden van een bedreiging. Schade (of nadeel) kan men uitdrukken als het verschil tussen de hypothetische situatie waarin het risico of de bedreiging zich niet heeft voorgedaan en de werkelijkheid waarin dit wel is gebeurd.
Wat is de beste definitie van schade?
Schade is hetzelfde als nadeel.
Schade komt door een inbreuk op je leven.
Schade is een nadeel door een risico.
Schade loop je op als een bedreiging realiteit wordt.
Feitelijk spreekt met al van schade als de bedreiging zo groot is dat de schade al vrijwel niet meer is af te wenden. Een voorbeeld is een waardevermindering van een zaak. De schade manifesteert zich pas als de eigenaar de zaak verkoopt, maar als er geen enkele kans is dat deze waardevermindering weer teniet wordt gedaan spreken we toch al van schade.
Voor schade
moet een risico eerst in werkelijkheid worden omgezet.
is het alleen maar nodig dat een bedreiging waarden aantast.
is elke waardevermindering al voldoende.
Soorten schade Schade wordt bijna altijd uitgedrukt in een materiële waarde, in de vorm van een geldbedrag. Maar schade kan ook immaterieel zijn, bijvoorbeeld imagoschade.
Anders gezegd: schade is heel vaak
in geld uit te drukken.
materieel van aard.
immaterieel van aard.
Voorbeelden van schade zijn: * Materiële schade, onder te verdelen in o Personenschade, waarmee men lichamelijk letsel of overlijden bedoelt; o Economische schade, bijvoorbeeld een winkel die geen klanten meer kan bedienen omdat zij te laat of niet bevoorraad wordt; o Zaakschade, bijvoorbeeld een beschadiging aan een huis of auto. * Immateriële schade, bijvoorbeeld reputatieverlies, persoonlijke smart, het besmeuren van de reputatie van een overledene, etc.
Als iemand belasterd wordt, dan berokkent men hem
Immateriële schade
Economische schade
Personenschade
Schade kan men ook anders onderverdelen, namelijk in * Vertragingsschade, bijvoorbeeld het missen van rente omdat men te laat betaald krijgt; * Vervangingsschade, schade doordat een zaak door een gebeurtenis niet meer te gebruiken is en vervangen moet worden, bijvoorbeeld een auto die total-loss is gereden; * Gevolgschade, schade die zich manifesteert als een gevolg van eerder geleden schade, zoals een aangereden voetganger die na door de aanrijding zijn been te hebben gebroken ook nog een hartaanval krijgt door de schrik.
Als iemand, door iemand anders zijn schuld, zijn hand breekt en daardoor een waardevol kunstwerk kapot laat vallen, dan is er
Vertragingsschade
Vervangingsschade
Gevolgschade
Wie zal de schade dragen? De hoofdregel is dat iedereen zijn of haar eigen schade moet dragen. Als Jan bijvoorbeeld zijn eigen vaas omstoot, of de vaas valt kapot door een andere oorzaak, zal hij in principe zelf een nieuwe vaas moeten kopen als hij dat wil. Hierop bestaan echter zoveel uitzonderingen dat in veel gevallen de benadeelde niet voor de schade hoeft op te draaien. Men kan zich verzekeren en bovendien wordt in het recht het in veel gevallen niet billijk geacht de benadeelde zelf voor zijn eigen schade op te laten draaien.
Wie betaalt de schade?
De eigenaar.
De verzekering.
Het is meestal mogelijk om een verzekering af te sluiten om de mogelijke schade te verleggen naar een derde, de verzekeraar. Deze verzekeraar neemt het risico op het ontstaan van schade over in ruil voor een bedrag: de premie. Wanneer de schade zich vervolgens manifesteert, zal de verzekeraar deze in beginsel vergoeden. In veel situaties is het gebruikelijk of zelfs verplicht om een verzekering af te sluiten.
Het afsluiten van een schadeverzekering
Een schade is een waardevermindering van een zaak en daarmee een kostenpost voor de eigenaar van die zaak. Als een derde verantwoordelijk is voor het optreden van de schade, dan kan door de eigenaar van de zaak worden getracht de schade te verhalen op die derde door deze aansprakelijk te stellen. De regels hiervoor verschillen per rechtsstelsel en zelfs meestal per situatie.
Wat moet je doen als iemand anders schuldig is?
Je kunt één derde op de ander verhalen. Die betaalt dan.
Je kunt een derde zich schuldig laten verklaren. Die betaalt dan.
Je kunt een derde erop aanspreken. Die betaalt dan.
Schade kan ook het gevolg zijn van een wanprestatie: als een verbintenis niet wordt nagekomen, en dat de schuldenaar kan worden toegerekend. De eerste soort verbintenissen is uit overeenkomst ("ex contractu"). Als een contract niet wordt nagekomen spreekt men ook wel van contractbreuk. Het voorbeeld bij uitstek van een verbintenis uit de wet is de verplichting om de schade te vergoeden die voortvloeit uit een onrechtmatige daad. Maar soms kan iemand een contract écht niet nakomen, en is hij geëxcuseerd: dan is er sprake van overmacht.
Hier worden twee vormen van wanprestatie onderscheiden:
het schenden (=niet nakomen) van de verplichting tot schadevergoeding
een onrechtmatige daad
het breken van een overeenkomst
overmacht
Enkele voorbeelden van wanprestatie: * Jan koopt een auto van Piet, maar betaalt niet; * Idem, maar de auto van Piet blijkt later kapot; * Piet zou zingen in de ArenA, maar komt niet opdagen; * Jan komt wel opdagen, maar kan niet zingen; * Piet en Jan boekten de bruidssuite in een hotel, maar krijgen deze niet omdat de eigenaar deze aan een ander had verhuurd; * Jan eet in een restaurant en loopt voedselvergiftiging op, Piet niet; * Piet reist van Amsterdam naar Parijs met zijn treinkaartje, maar de trein is veel te laat in Parijs; Jan baalt; * Jan verkoopt een auto onder de voorwaarde dat Piet niet in de auto mag rijden, maar Piet doet het toch; * Jan en Piet kopen samen een huis, maar het huis bestaat niet of blijkt vandaag te zijn gesloopt. Wanprestatie